Jogurt L+ to doskonały sposób na odbudowanie zdrowej mikroflory jelitowej i przywrócenie sobie dobrego samopoczucia. Jest to świetna alternatywa dla sklepowych przetworów, które nierzadko pełne są cukru, laktozy i niepotrzebnych dodatków. Nie jest trudny w przygotowaniu, a ponadto cechuje się długim terminem przydatności. Produkt idealnie sprawdzi się u osób starszych, na diecie i u chętnych spróbować terapii jogurtowej.

Dlaczego warto wybrać jogurt l+? Dla kogo jest przeznaczony?

Jogurt l+ można nazwać bogactwem najważniejszych w życiu człowieka składników odżywczych. Ułatwia uzupełnienie niedoborów witamin z grupy B (B12, B6), D, E, H, K czy A i C. Powstający w procesie fermentacji kwas mlekowy wraz z żywymi kulturami bakterii L+ pozwala w krótkim czasie przywrócić florę bakteryjną do prawidłowego stanu.

Już kilkutygodniowa terapia u osób, które nie prowadziły najzdrowszego trybu życia, borykały się z chorobami czy przeszły długie leczenie daje o sobie znać w postaci poprawionego samopoczucia, lepszego trawienia i sprawniejszego metabolizmu. Znajdujące się w saszetkach kultury bakterii streptococcus thermophilus, lactis Lactobacillus, acidophilus Bifidobacterium lactis i Lactobacillus delbrueckii subsp możemy w ciągu jednej doby zamienić w pożywny i atrakcyjny smakowo jogurt.

Zawarte w produkcie bakterie mają właściwości rozkładające laktozę, co sprawia, że nadaje się on dla osób z nietolerancją laktozy. To świetna okazja dla wegan i wegetarian, którzy nie mogą pozwolić sobie na spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego. Obecne w jogurcie witaminy i minerały skutecznie pozwolą uzupełnić ewentualne niedobory i cieszyć się zdrowiem przez długi czas. Zadowolone będą także osoby unikające zbóż glutenowych, jajek, ryb, soi, orzeszków ziemnych, dwutlenku siarki i dwusiarczku.

Przygotowanie jogurtu l+ – Jak do tego podejść?

Jogurt l+ kempisty może zostać wykorzystany przez każdego, kto czuje potrzebę wsparcia swojego organizmu za pomocą naturalnych i nieinwazyjnych metod. Do jego pierwszego przygotowania będzie potrzebna chwila cierpliwości – 24 godziny powinny w zupełności wystarczyć. Dobrym pomysłem jest zaopatrzyć się w mleko wysokiej jakości. Takie mleko należy podgrzać do temperatury 80 stopni i przy pojawieniu się kożucha zdjąć z palnika. Ostudzić do temperatury 40 stopni, wsypać zawartość saszetki do szczelnego naczynia, zalać mlekiem, zamknąć i w takiej temperaturze pozostawić na czas 8 – 12 godzin. Po tym czasie powinien wytworzyć się gęsty jogurt gotowy do schowania w lodówce. Czas przydatności gotowego jogurtu wynosi 7 dni. Zalecane jest spożywanie dwóch szklanek takiego jogurtu dziennie.

 

Nazwa karob zwykle nie mówi nam zbyt wiele. Dopiero kiedy użyjemy jej innej nazwy, czyli mączka chleba świętojańskiego, wówczas okazuje się, że każdy ją zna. Możemy go spotkać w wielu produktach spożywczych. Zwykle występuje pod oznaczeniem E410. Jak właściwie go używać?

Z czego tworzy się karob?

Karob, czyli maczka chleba świętojańskiego, jest efektem specjalnych działań. Nasiona znajdujące się w chlebie świętojańskim są mielone. Proszek, który wówczas powstaje, staje się naszym karobem. Drzewo, z którego powstaje karob, znajdziemy w takich krajach, jak Indie, Australia czy też w krajach Morza Śródziemnego. Wieczne zielone drzewo jest uprawiane na świecie od ponad 3000 lat. Pięknie pachnące, a przede wszystkim słodkie owoce od dawna przyciągały ludzkość.

Właściwości karobu

Uznaje się, że mączka chleba świętojańskiego jest całkowicie bezpieczna i odpowiednia dla naszego zdrowia. Wbrew pozorom ma całkiem sporo wartości odżywczych. Zawiera takie minerały, jak wapń, fosfor, żelazo czy magnez. Ponadto ma też witaminy D, A czy B2 oraz B3. Niegdyś karob miał poważanie w kręgach lecznictwa. Poprawia bowiem trawienie, działa na kaszel, pomaga zwalczyć ból w organizmie oraz może obniżać poziom cholesterolu we krwi. Jako że produkt jest całkowicie naturalny, jest antybakteryjny oraz nie uczula. Lekarze polecają również karob przy uporczywych biegunkach. Osoby z cukrzycą także powinny sięgnąć po mączkę chleba świętojańskiego, bowiem zawiera tylko naturalne cukry i nadaje się do codziennego spożywania.

W jaki sposób używać karobu?

Naukowcy podkreślają, że karob może stanowić doskonałą alternatywę dla kakao oraz czekolady. Nie ma w nim teobrominy czy kwasu szczawiowego. To właśnie te elementy mogą utrudniać przyswajanie wapnia oraz cynku. Niektórzy używają też karobu jako zamiennik jajek. Na jego bazie można stworzyć świetne ciasta i desery. Jeśli marzą ci świeżutkie, domowe i razowe chleby, wówczas koniecznie wypróbuj mączkę chleba świętojańskiego. W kuchni możesz też jej użyć do zagęszczania sosów.

Nasiona drzewa karobowego, jeśli zostaną odpowiednio wypalone i przygotowane, mogą posłużyć jako zamiennik kawy. Niemniej trzeba pamiętać, że nie zawierają w sobie kofeiny. Ich smak będzie za to podobny.

Warto też pamiętać, że oprócz karobu można też otrzymać tzw. melasę. To gęsty, nieco karmelowy syrop, który stanowi doskonały zamiennik zwykłego miodu. To także zdrowa alternatywa dla wszechobecnego cukru.

Karob nadaje się zatem jako zdrowy zamiennik wielu produktów w naszej kuchni. Stworzymy z nim świetne ciasta oraz posłodzimy herbatę. Warto samemu sprawdzić jego zaskakujące właściwości.

 

Kawa Inka to kultowy produkt, który zna każdy. Jest pita w wielu polskich domach, idealnie nadaje się do śniadania czy deseru, nie zawiera kofeiny więc może być spożywana przez osoby, które wykluczają ją ze swojej diety, o każdej porze dnia i nocy. Kawa zbożowa to dobry wybór dla osób, które nie mogą pić tradycyjnej wersji tego napoju, a jest równie smaczna.

Wiele smaków, ta sama, najwyższa jakość

Inka jest dostępna w wielu wersjach smakowych, więc każdy może wybrać taką, która najbardziej mu odpowiada. Dostępne są zarówno opcje wzbogacone o słodkie aromaty, jak i linie prozdrowotne, a także dla osób na diecie bezglutenowej.

Inka klasyczna

Miłośnikom klasycznego smaku przypadnie do gustu Inka klasyczna, najbardziej znana i ceniona wśród Polaków kawa zbożowa. To naturalnie uzyskana esencja z żyta, jęczmienia i cykorii, gwarantująca łagodny smak i delikatną piankę.

Inka smakowa

Dla fanów kaw smakowych, kuszących swoją słodyczą, idealna będzie Inka Smakowa. Dostępna jest w czterech różnych smakach – miodowym, czekoladowym, karmelowym i mlecznym.

Inka funkcjonalna

Dla osób którym zależy na dostarczeniu konkretnych składników odżywczych, idealnie sprawdzi się linia kaw funkcjonalnych. Do wyboru są cztery wersje –  z orkiszem, błonnikiem, magnezem oraz wapniem i witaminami. Orkisz jest jednym z najbardziej wartościowych zbóż, błonnik to ważny składnik zbilansowanej diety, magnez zmniejsza uczucie zmęczenia, wapń jest potrzebny dla zdrowych kości, a witaminy A, C i D są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Inka Bio

Inka Bio to linia kaw zbożowych z dodatkiem składników z certyfikowanych upraw ekologicznych – orkiszu, cykorii, figi, dostępna także w wersji klasycznej.

Inka z orkiszem

Wyjątkowa spośród innych kaw dostępnych w ofercie – Inka z orkiszem to kawa w formie saszetek do zaparzania. Orkisz jest źródłem białka, mikroelementów oraz witamin z grup B i E. Jest znacznie bogatszy w składniki odżywcze niż inne zboża.

Inka bezglutenowa

Dla osób z celiakią czy na dietach wykluczających gluten, dostępna jest specjalna Inka nie zawierająca tego składnika – jest on w procesie produkcji oddzielany i usuwany. Dzięki dokładnym kontrolom, uzyskał certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej – oznaczony na opakowaniu znakiem przekreślonego kłosa.

Prosto z natury

Inka, produkowana z najlepszych polskich zbóż, nie zawiera kofeiny i jest produktem w pełni naturalnym. W jej składzie nie znajdziemy też konserwantów czy sztucznych dodatków. Może być spożywana przez dzieci powyżej trzeciego roku życia, kobiety w ciąży i matki karmiące.

Inka jest idealną alternatywą dla zwykłej kawy. Dzięki różnym dostępnym smakom, każdy może wybrać wersję odpowiednią dla siebie.